0497 - 645751 tandartsnowak@gmail.com }man t/m don. 8.15- 16.45 vrij. 8.15-14.45

Trekken tand of kies

Informeer de tandarts vooraf over je medicijngebruik (bloedverdunners) of andere belangrijke medische zaken zoals bloederziekte, allergieën of wanneer je bijvoorbeeld een kunsthartklep hebt of iets dergelijks.

Zorg ervoor dat je vooraf gegeten hebt. Met een verdoving in de mond is het lastig eten, en je zou op je wang of tong kunnen bijten. Probeer te regelen dat je op deze dag niet te veel inspannend werk hoeft te doen.

Wat je zelf kunt doen
Nadat de tand of kies eruit is moet je ongeveer 30 minuten op een gaasje dichtbijten. Daarna kun je dit gaasje eruit halen en in de vuilnisbak doen. Het is mogelijk dat de wond kort begint te bloeden. Normaal gesproken stopt dit gelukkig vrij snel (enkele minuten).

Eten en drinken
Je mag gewoon eten maar let op met verdoofde tong en lippen. Ga pas kauwen nadat de verdoving is uitgewerkt (duurt ongeveer 3 uur).
Als je kort na het trekken van een tand of kies iets drinkt is het mogelijk dat er een beetje bloed oplost. Dit is normaal en heeft geen invloed op de genezing.

Niet spoelen
Het is verstandig niet te spoelen voor een frisse smaak of op de verse wond te gaan borstelen. (Dit heeft te maken met het bloedstolsel wat zojuist is ontstaan. Dit stolsel is kwetsbaar en noodzakelijk voor een snelle en probleemloze wondgenezing.)

Pijnstiller
Je kunt een pijnstiller innemen voordat de verdoving is uitgewerkt, b.v. na het verwijderen van het gaasje. Begin altijd met 2x 500mg paracetamol (bij kinderen zie de bijsluiter). Dit voorkomt dat je moet wachten op de inwerktijd en verhoogt de effectiviteit aanzienlijk. Het is af te raden op de dag van de ingreep alcohol te gebruiken, te roken of in de ‘volle’ zon te blijven.
Als bij een kind een tand of kies is getrokken meld dit dan aan de meester/juffrouw op school. Het is geen reden om niet naar school te gaan. Ook (rustig) sporten kan geen kwaad.

Indien de wond blijft bloeden
Een beetje nabloeding is normaal. het speeksel is dan roze. Hierover hoef je je geen zorgen te maken.
Als het bloed echter hevig blijft stromen dan is het serieuzer en moet je iets doen.
Ga opnieuw druk uitoefenen op de wond door te bijten op een steriel gaasje of een knoop in een schone katoenen zakdoek gedurende 30 minuten. Dit eventueel nog 3 maal herhalen.
Indien ondanks bovenstaande inspanning de bloeding in volle hevigheid aanhoudt raden we aan contact op te nemen met de praktijk.

Hechtingen
Soms vinden we het beter te hechten na het trekken van een tand of kies.
Het materiaal wat we meestal gebruiken lost vanzelf op.
Wanneer toch gebruik wordt gemaakt van niet-oplossend materiaal krijg je een afspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen.

Genezing
De verdere genezing verloopt normaal gesproken voorspoedig.