0497 - 645751 tandartsnowak@gmail.com }man t/m don. 8.15- 16.45 vrij. 8.15-14.45

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is vaak nodig bij een ontstoken of afgestorven zenuw. Dit kan acute pijnklachten en zwellingen geven. In onze tandartsenpraktijk maken we gebruik van de nieuwste technieken, zoals de behandelmicroscoop en geavanceerde vulprocedures.

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een wortelkanaal met zenuwvezels en kleine bloedvaten, ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Een wortelkanaalbehandeling bestaat in principe uit drie stappen:

Stap 1

  • De eerste stap is het openen van het gebitselement en het verwijderen van ontstoken of dood zenuwweefsel. Dat weefsel (eventueel in combinatie met bacteriële activiteit) is de eigenlijke oorzaak van de klachten.
  • Het verwijderen van de zenuw vindt plaats onder lokale verdoving en is in de regel pijnloos.
  • De eerste paar dagen na de behandeling kan er nog enige gevoeligheid (lichte pijn) aanwezig zijn. Deze gevoeligheid is te bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol. Mocht het zo zijn dat de klachten verergeren of een zichtbare zwelling in het gelaat ontstaat, neem dan contact met de tandarts.

 

Stap 2

  • De tweede stap van de behandeling is het gereedmaken en vormgeven van de wortelkanalen, zodat een kanaalvulling geplaatst kan worden.
  • Het doel is een goede afsluiting van de wortelkanalen te bereiken. Op deze manier zijn de bacteriën (verantwoordelijk voor de ontsteking of het rottingsproces in de wortelkanalen) afdoende verwijderd en gedood, waarna een genezingsproces rondom de wortelpunten op gang komt.
  • Door het prepareren en vullen van de wortelkanalen kan soms irritatie van het weefsel rondom de wortelpunten (parodontium) ontstaan, wat tot gevoeligheid kan leiden, maar dienen na enkele dagen verdwenen te zijn.

Stap 3

  • De derde stap van de behandeling is het restaureren van het gebitselement. Dit kan door middel van composiet en/of een kroon. De afweging voor de beste restauratie wordt aan de hand van verschillende criteria door de tandarts gemaakt en met u besproken.
  • Een goed uitgevoerde wortelkanaal behandeling heeft een zeer hoog succespercentage!

 

Voor meer informatie kijk naar